"Все още вярвам, че служебните министри ще управляват до 2022 г. Вървим към едно безвремие, където се очертава втори служебен кабинет".

Това заяви днес пред Нова бившият финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков. ТОй бе потърсен за коментар по актуалните политически новини у нас. 

Според него, няма как в създалата се ситуация да се получи стабилен кабинет, така че участието на служебни министри във властта било неизбежно. Дянков не е особено впечатлен и от възможността за кабинет на Слави Трифонов, имайки предвид предложения от шоумена екип.

По думите му, номинираните със сигурност са специалисти в своите области, с добра биография, но като цяло оценката му е, че кабинетът е "несполучлив и нескопосан", защото това са напълно непознати фигури, които най-вероятно не познават ситуацията у нас, а и са непознати в международните институции. В този момент, в който например БНБ трябва да работи тясно с ЕЦБ за влизане в Еврозоната, едва ли някой, който идва отвън може да се справи, казва Дянков. 

Очаквано - бившият член на екипа на Борисов, е поредният човек, който се обяви за оставането в редовно правителство на Асен Василев и Кирил Петков от служебния кабинет. 

"Изпитан кабинет е по-добре, отколкото добри, но неясни личности на високи длъжности", заяви Симеон Дянков.

Той коментира и идеята за приватизация на ББР: 

"В нормални времена бих подкрепил тази идея, но ситуацията не е такава - държавата трябва да подпомага бизнеса и домакинствата", обясни Дянков.

По скоро проектокабинетът е направен "на коляно и бързо, за да се покажем че имаме хора", продължи той и добави, че хората вероятно са добри, дори е по-сигурно, че са добри, но бързането не е добър съветник.

Притеснителното - Дянков смята, че България се бави фатално с изпращането в ЕК на своя план за възстановяване и че няма да получим пари не само през тази година, но и през следващата.